Close
Britanske plemićke titule po značaju

Čitate li povijesne romane čija se radnja zbiva u Engleskoj, ili gledate trenutno aktualnu seriju Downton Abbey, vjerojatno ste zapazili kako među plemstvom postoji vrlo stroga hijerarhija koja propisuje određena pravila koja osim oslovljavanja, određuju čak i tko na svečanim večerama prvi ulazi u sobu za blagovanje i tko sjedi gdje za stolom.

Naravno, na samom vrhu su kralj i kraljica koji se oslovljavaju se s Your Majesty (vaše veličanstvo), a njihova djeca, supružnici djece i njihovi djeca oslovljavaju se s Your Royal Highness (vaše kraljevsko visočanstvo), dok se nećaci vladara oslovljavaju s Your Highness (vaše visočanstvo).

Nakon kraljevske obitelji najviša plemićka titula je vojvoda i vojvotkinja koje se oslovljava s Your Grace ili Duke/Duchess (vaša milosti ili vojvodo/vojvotkinjo).

Iza vojvode dolaze markizi, grofovi, vikonti i baroni, a njih se oslovljava My Lord ili My Lady. Tako se npr. Markiza od Londona oslovljava My Lord, Your Lordship ili Lord London. Markizovu će se ženu (a također i grofovu, vikontovu i baronovu) oslovljavati s Lady London, tj. titulom. Kćeri vojvoda, markiza i grofova uvijek se oslovljava vlastitim imenom, npr. Lady Mary ili Lady Jane, a nikad prezimenom ili titulom. Tako je u npr. Downton Abbyju lik kojeg lumi Hugh Bonneville lord Grantham – ili grof od Granthama, njegova žena je lady Grantham, a kćeri Lady Mary i Lady Edith.

Titule vojvode, markiza, grofa, vikonta i barona nasljedne su titule i prenose se na najstarijeg zakonitog muškog potomka – obično najstarijeg sina, no ako u plemićkoj obitelji nema muške djece, nasljeđuju braća plemića ili daljni rođaci po strogo utvrđenim pravilama.

Iza njih slijede baroneti (također nasljedna titula, no pripada nižem plemstvu) i vitezovi (nenasljedna titula) koje se oslovljava sa Sir nakon čega slijedi osobno ime.  

Plemići se potpisuju i oslovljavaju titulom, a njihova djeca nose obiteljsko prezime. Na primjer,  John Harrow, grof od Melbournea, nazivat će se i potpisivati kao Melbourne ili Lord Melbourne, dok će njegov najstariji sin biti Lord Harrow ili će nositi jednu od nižih počasnih titula, npr. vikont od Batha, a njegova mlađeg brata Jamesa zvat će Lord James.

Kod običnih građana koji nisu pripadnici plemstva postoje također pravila oslovljavanja pa će se tako najstariju sestru u obitelji uvijek oslovljavati po prezimenu (na primjer Miss Steward), dok će njezine mlađe sestre biti Miss Anne ili Miss Jane.

Zanimljivo je u 21. stoljeću (u kojem ta pravila još uvijek vrijede) pogledati kako izgleda hijerarhija pri rasporedu sjedenja. Na prvom mjestu je, naravno, vladar, tj. kralj ili kraljica, a zatim slijede:

Prijestolonasljednik
Mlađi sinovi vladara
Unuci vladara
Braća vladara
Stričevi vladara
Nećaci vladara
Najviši crkveni, vladini i vojni dužnosnici (nadbiskup, premijer, ministar financija, admiral)
Vojvode

Markizi
Najstariji sinovi vojvoda
Grofovi
Najstariji sinovi markiza
Mlađi sinovi vojvoda
Vikonti
Najstariji sinovi grofova
Mlađi sinovi markiza

Baroni
Najstariji sinovi vikonta
Mlađi sinovi grofova
Najstariji sinovi barona…

    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se u webshop
      Troškovi dostave