Close
Tko je bio princ regent George?
Princ namjesnik (regent) George, koji je 1820. postao kralj George IV nakon smrti svog oca Georgea III ostavio je značajan utjecaj na svoje doba, toliki da je razdoblje od 1795. do 1837. godine, kad je britansku krunu preuzela kraljica Victoria postalo poznato kao “Regency era”. Velike socijalne, gospodarske i političke promjene nepovratno su promijenile cijelo društvo, uz značajan napredak umjetnosti i arhitekture.

Stil vladanja princa Georgea vjerojatno je najbolje prikazan, uz određenu dozu karikaturalnosti, u besmrtnom klasiku britanske komedije, trećoj seriji Crne Guje u kojoj ga glumi sjajni Hugh Laurie (koji je svjetsku slavu stekao petnaestak godina kasnije kao dr. House).

Princ regent George je, prema svjedočenju suvremenika, u mladosti bio vrlo zgodan i utegnut mladić s nadimkom prvog džentlmena Europe, no godine raskalašenog života uzele su danak, pa je pred kraj života bio prilično debeo i bolestan. Bio je česta tema ismijavanja karikaturista koji su se natjecali tko će ga prikazati u najurnebesnijem svjetlu.

Ženio se jednom, no to nije dugo potrajalo, a broj vanbračne djece varira od izvora do izvora, no uvijek se radi o dvoznamenkastim brojkama. Supruga mu je bila rođaka, kako je to tada bilo uobičajeno, princeza Carolina od Brunswicka s kojom je dobio princezu Charlotte. No, vanbračna su djeca bila prilično poznata u to doba – kapetan Henry A. F. Hervey, major George Seymour Crole i William Hampshire, a onima koje su mu rodile manje poznate dame imena se ni ne znaju.

Bio je poznat po ekstravagantnom stilu života koji ga je još u mladim danima uvalio u golem dug (sadašnjih 58 milijuna funti), no spasio ga je britanski Parlament raznim čudesnim zakonima i odredbom o visokoj godišnjoj apanaži, koju su zbog njegove rastrošnosti morali udvostručiti za dvije godine.

Kako nas uči povijest, više klase su u tim godinama uživale u svojevrsnoj mini renesansi pod patronatom princa regenta, dok su niže klase napravile od Londona metropolu poroka  – u samo dvadeset godina broj stanovnika porastao je za četvrtinu, a sirotinjske četvrti bile su legla zaraze, alkohola, kockanja i pljačke.

S druge strane, princ regent bio je velik i iskren ljubitelj umjetnosti i finog namještaja, pa je i jednog i drugog prikupio u priličnim količinama, tako da je inicirao i osnivanja poznate National Gallery. Zaljubljen u teatar i književnost, poticao je umjetničko stvaralaštvo u svim oblicima, a naročito je voli arhitekturu, tako da je zaslužan za redizajn Buckinghamske palače i dvorca Windsor.

Kao najbolji pokazatelj njegovog stila uzima se poznati paviljon u Brightonu kojim je ostavio trajan pečat i u arhitekturi, i u promociji Brightona kao mondenog ljetovališta. Isti taj Brighton Pavillion pamti raskalašene zabave bez premca u svojoj povijesti, koje su se odvijale i tijekom 35 godina gradnje.

No, možda i najluđi party koji je princ regent ikad organizirao je onaj iz 1811. kad je dobio tu titulu i čast vladanja Britanijom zbog ludila svog oca. Pozvano je dvije tisuće ljudi u Carlton House, a račun je i za današnje prilike vrtoglav – iznosio je 120 tisuća funti, što bi u današnje vrijeme iznosilo oko 10 milijuna funti! 

    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se u webshop
      Troškovi dostave